Foccacia recept

foccacia recept

Focaccia, det italienska örtbrödet, är en av de mest älskade och mångsidiga bakverken i världen. Med sin mjuka och luftiga textur, krispiga yta och smakrika örter är focaccia en favorit bland många. I den här artikeln kommer vi att utforska hemligheterna bakom att skapa den perfekta focaccian med ett enkelt och läckert recept.

Ingredienser:

För att baka en underbar focaccia, behöver du följande ingredienser:

 • 500 g vetemjöl
 • 2 1/4 tsk torrjäst
 • 2 tsk salt
 • 2 tsk socker
 • 2 1/2 dl ljummet vatten
 • 1/4 dl olivolja (plus extra för pensling)
 • Färska örter (till exempel rosmarin och timjan)
 • Flingsalt

Steg 1: Aktivera Jästen

Börja med att aktivera jästen. Häll torrjästen och sockret i ljummet vatten och låt det stå i cirka 5-10 minuter, eller tills det blir skummande och bubbligt. Detta visar att jästen är aktiv och redo att användas.

Steg 2: Blanda Ingredienserna

I en stor skål, blanda vetemjöl och salt. Tillsätt den aktiverade jästen och olivoljan. Blanda väl tills degen börjar ta form.

Steg 3: Knåda Degen

Ta ut degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i cirka 10 minuter, eller tills den är slät och elastisk. Du kan behöva tillsätta mer mjöl om degen är för klibbig.

Steg 4: Jäsningen

Placera degen i en väl oljad skål och täck den med plastfolie eller en fuktig handduk. Låt degen jäsa i cirka 1-2 timmar, eller tills den har dubblats i storlek. Placera skålen på en varm plats för att påskynda jäsningsprocessen.

Steg 5: Förbered Focaccian

När degen har jäst klart, ta ut den från skålen och tryck ut den i en väl oljad bakform. Du kan använda en rektangulär eller rund form beroende på din preferens. Se till att degen täcker hela botten av formen.

Steg 6: Örter och Flingsalt

Strö färska örter (rosmarin och timjan fungerar bra) över degen. Pressa försiktigt fingrarna ner i degen för att skapa små gropar. Pensla sedan ytan med extra olivolja och strö över lite flingsalt för att ge focaccian den klassiska smaken och texturen.

Steg 7: Grädda Focaccian

Förvärm din ugn till 220 grader Celsius. Grädda focaccian i ugnen i cirka 20-25 minuter, eller tills den har fått en vacker gyllenbrun färg och låter ihåligt när du knackar på undersidan.

Steg 8: Servera och Njut

När focaccian är klar, ta ut den från ugnen och låt den svalna något innan du skär den i bitar och serverar den. Du kan servera den som en aptitretare, till soppa eller som ett tillbehör till din favoriträtt.

Tips och Trick för den Perfekta Focaccian:

 1. Använd gott om olivolja: Olivolja ger focaccian dess karakteristiska smak och krispiga yta, så var inte rädd för att använda generöst med olja.
 2. Var kreativ med örter: Du kan experimentera med olika örter och kryddor för att skapa olika smaker. Torkade örter fungerar också om du inte har färska till hands.
 3. Låt degen jäsa ordentligt: Jäsningen är nyckeln till att få en mjuk och luftig focaccia, så var tålmodig och låt degen jäsa tillräckligt länge.
 4. Skapa små gropar: Genom att trycka ner fingrarna i degen skapar du små gropar som hjälper till att fördela örter och olivolja jämnt över ytan.

Nu har du receptet på att skapa den perfekta focaccian i din egen kök. Med lite tid och kärlek kan du njuta av detta klassiska italienska bröd som ett fantastiskt tillbehör eller som en aptitretare för att imponera på dina gäster. Så baka, njut och uppskatta den underbara smaken och doften av hemlagad focaccia. Buon appetito!